Luuk van Middelaar is a political theorist and historian. The author of the prizewinning The Passage to Europe (2013), he recently published Le Réveil géopolitique de l’Europe (2022), Pandemonium (2021) and Alarums and Excursions (2019), groundbreaking accounts of the Union’s crisis politics.

Een Europees pandemonium

Kwetsbaarheid en politieke kracht

cover

Als de coronacrisis iets aan het licht heeft gebracht is het de kwetsbaarheid van de burgers in Europa. De vliegende pandemie bedreigde in de kortst denkbare tijd nagenoeg alle burgers, zowel in hun gezondheid als in hun werk. Wat heeft de Europese Unie ondernomen om de pandemie te stuiten, om levens te redden, en de economische val van de landen te keren? Een ongekende politieke uitdaging voor Europa’s improvisatievermogen, helder en scherpzinnig opgetekend door Luuk van Middelaar.
De mondiale epidemie heeft tegelijkertijd een grote verschuiving van de internationale machtsverhoudingen zichtbaar gemaakt. Tussen het gespleten Amerika en een zelfverzekerd China ervaart Europa plots een nieuwe geopolitieke eenzaamheid.
In Een Europees pandemonium stelt Luuk van Middelaar de vraag op scherp: wat kan Europa doen om haar strategische kwetsbaarheid om te zetten in politieke kracht, en om op het wereldpodium niet slechts speelbal te zijn in een oplaaiende strijd tussen Oost en West?
Een boek over de historische ervaring van een dramatische pandemie en haar geopolitieke impact.

year 2021
publisher Historische Uitgeverij
pages 204
isbn 9789065541031
nur 697 / 730